Należy rozpocząć żywienie pacjenta stopniowo, zwiększając od zera podaż białka i kalorii
sukcesywnie
w
zależności
od ryzyka refeeding syndrome przez zakładaną ilość dni:
- niskie ryzyko RS – 3 dni
- umiarkowane ryzyko RS – 5 dni
- wysokie ryzyko RS – 7 dni
tak, aby osiągnąć około 1,3g/kg/dobę białka i około 21 kcal/kg/dobę.
W związku z rosnącymi potrzebami żywieniowymi organizmu należy kontynuować żywienie tak jak w
ostatnim
dniu
fazy ostrej, czyli około 1,3g/kg/dobę białka i około 21 kcal/kg/dobę.
W związku z rosnącymi potrzebami żywieniowymi organizmu należy proporcjonalnie zwiększyć o około
25%
podaż
energii i białka, czyli zapewnić podaż energii około 30 kcal/kg/dobę i około 2g/kg/dobę białka.
Zwykle pacjent po pobycie w OIT wymaga dłuższej rehabilitacji, bardzo ważnym jej elementem jest
odpowiednie
żywienie, które powinno dostarczać około 35 kcal/kg/dobę i około 2,5g/kg/dobę białka.